, , , , ,
 

De geboortestenen voor maart - nood aan wat geluk ... Bloedsteen en aquamarijn

Gelukkige verjaardag, maart kind. Je verjaardag bloem, de narcis jonquilla of narcissus jonquilla, die een heerlijk geurende olie levert, heeft clusters kleine goudgele trompet bloemen met een kroon en lange slanke cilindrische bladeren.

De narcis jonquilla symboliseert de lente en betekent 'vriendschap' en 'huiselijk geluk of geretourneerd liefde'. In Victoriaanse tijden was zijn verborgen boodschap 'je bent een engel' ... en zijn we dat niet allemaal. :-)

Je moderne gelukssteen of geboortesteen is een blauw-groene beril, de aquamarijn, wat 'water van de zee' betekent. Zijn kleur, geproduceerd door sporen van ijzer, varieert van zeer licht groen-blauw tot diep blauw-groen; de donkerblauwe of saffierblauwe versie, maxixe genoemd, ondergaat soms een hittebehandeling om groene, roze of gele beril te creëren. Omdat hemelsblauwe aquamarijn als waardevoller worden beschouwd dan heldere of groene tinten doormaken de meeste blauwe schakeringen ook het verwarmingsproces om hun kleur te verdiepen en de groene tint te verwijderen.

Voor de amateur lijkt aquamarijn heel erg op blauwe topaas, maar vermits het waardevoller is, kun je dus beter je gezette edelstenen bij een betrouwbare juwelier kopen.

Aquamarijn staat voor moed, trouw en vriendschap en is de gelukssteen van de zeelui. Het zou ook de communicatie vergemakkelijken.

Je alternatieve traditionele edelsteen is de tweekleurige heliotroop of bloedsteen en betekent 'zon draaiend'. Het deelt zijn naam met de bloem die veronderstelt werd zich naar de zon te draaien. Het is een vorm van donkergroene tot donker blauw-groene chalcedoon of chalcedon met rode tot roodbruine hematiet insluitsels. Het groen heeft de neiging zowel donkere als lichte zones te vertonen. Het rood wordt veroorzaakt door ijzeroxide, zoals hematiet, terwijl het groen gevormd is door chloriet mineralen, sedimenten van zeewater, in de cryptokristallijne (zeer fijne kristal korrels) kwarts. De donkergroene variant met gele vlekken heet plasma. Heliotroop is meestal niet behandeld of verbeterd.

Men beweert dat heliotroop moed en kracht zou geven. Het moet een gebroken hart genezen en geluk brengen.

Dus een heel 'geluk'kige verjaardag en geniet van de zee!

Who in this world of ours their eyes
In March first open shall be wise,
In days of peril firm and brave,
And wear a bloodstone to their grave.

Laissez votre commentaire