, , , , ,
 

Jaspis in pluralis - deel 1

Jasper wordt beschouwd als de steen van evenwicht en vrede.  Alhoewel jaspis fijnkorrelig klei kan bevatten, klasseert men het tussen de micro variëteiten van kwarts. Het is qua chemische samenstelling identiek aan dat van agaat, maar het is ondoorzichtiger. De kleuren variëren meestal van geel, rood, roodbruin tot groen. Jaspis draagt vele namen, sommige verwijzen naar hun matrix of naar hun oorsprong, anderen naar rivieren en bergen, enzovoort ... maar niet alles wat onder de noemer jaspis valt is echter jaspis ... nogal wat vulkanisch stollingsgesteente noemt zichzelf jasper.

Afrikaanse turkoois is een gevlekte licht blauw-groene jaspis die in Afrika wordt ontgonnen en is zo genoemd vanwege de matrix gelijkenis met turkoois. Het is eigenlijk een harder gesteente dan de zachte turkoois. Het zou persoonlijke groei en evolutie stimuleren.

6x6 mm, Afrikaanse turkoois, edelsteen kralen

Aards bruine jaspis vertoont eveneens grote kwartsbanden en dunne rode lijnen. Bruin zijnde de kleur van de aarde, deze jaspis verbindt ons met de natuur en geeft een kalmerend stabiliteit.

Heliotroop, ook wel bekend als «bloedsteen» is een donkergroene tot blauw-groene ondoorzichtige jaspis met roodachtige hematatiet of ijzeroxide (Fe203) vlekken. De natuurlijke groene kleur wordt geproduceerd door minerale afzettingen van zeewater. Zijn naam betekent «zon draaiend» in verwijzing naar de manier waarop hij het licht reflecteert. Het is de traditionele geboortesteen van maart en men zegt dat het moed, kracht en geluk schenkt.

Gestreepte jaspis (of gelijnde jaspis, jasperine) is een jaspis met donkerrode, bruine en crème parallelle strepen. Sommigen beschouwen het als een gelukssteen.

Indonesische Hommel jaspis ... of de geur van gevaar ... is een vulkanisch gesteente met zwavel lagen en hematiet sporen van rond de Papandayan vulkaan in West-Java. Het is zachter (Mohs' hardheid 4.0-5.0) dan jaspis en vaak gestabiliseerd.

Hommel jaspis

Imperiale jaspis wordt gevonden in het Guadalajara, Jalisco gebied van Mexico. Het heeft cirkelvormige patronen en een romige porseleinen afwerking. Het komt voor in natuurlijke aardse pastelkleuren zoals crème, roze en groen. Men beweert dat het de emoties stabiliseert.

Impressie jaspis is de handelsnaam voor een soort geaderde Varisciet. Het is een Australisch jaspis-achtige edelsteen met een wasachtige glans, die zachter is dan doorsnee jaspis. Het wordt in kleuren gaande van smaragdgroen tot licht blauw-groen gevonden. Door zijn natuurlijke licht blauw-groene kleur met een zandkleurige of grijzige matrix wordt het ook wel Aqua Terra jaspis, Afrikaanse blauwe opaal of blauwe zee sediment steen genoemd. De verrijkte variëteiten zullen je ongetwijfeld dat speciale strandgevoel van zon, zee en Margarita's geven ... en ze worden verondersteld om innerlijke vrede en overvloed te brengen.

ZIE - deel 2

Laissez votre commentaire