, , , , ,
 

TIPS and TRICKS voor BEGINNERS – klein ringetjes, grote zorgen?

Het aanbuigringetje, kortweg ringetje of oogje genoemd, bestaat in twee versies: een doorgezaagde en een gesoldeerde, of met andere woorden een open en een gesloten oogje.

Open ringetjes dienen om verbindingen te maken en zullen dus losse delen op een soepele manier samenbundelen, dit gaat van bedeltjes of hangertjes tot ringen en slotjes.

Het juiste aanbuigringetje kiezen:

A. Materiaal:

Omdat je het ringetje wil verbuigen kies je als beginner voor zacht tot halfhard materiaal, zoals aluminium, koper of zilver. Vergeet niet dat staal erg hard is en je dan een paar goede tangen nodig zult hebben …

Qua kwaliteit en voor professioneel gebruik is het aanbevolen te kiezen voor maliënringen (chainmail, chain mail of chain maille rings). Een vakman zal ook het open zilveren oogje, dat het slotje met een kostbaar handgemaakt sieraad verbindt, dicht solderen. Maar zover staan we nog niet.

open aanbuigringetjes

B. De grootte van het aanbuigringetje:

Het aanbuigringetje kan een sierlijk accent zijn van je design of iets dat je onopvallende wegwerkt. In het laatste geval en bijvoorbeeld bij het bevestigen van een kapittelslotje neem je de maat van van het oogje van het slotje en kies je voor een gelijkaardige maat voor je aanbuigringetje. Voor een middelgroot karabijnslotje gebruik je meestal een aanbuigringetje van 5 mm.

Maar je dient niet alleen rekening te houden met de diameter van het oogje, maar ook met het binnengebied van de cirkel … hoe dikker de draad, hoe kleiner het binnengebied.


C. Het binnengebied bepalen:

En de gauge of wijdtemaat van de draad, zul je je afvragen …

We maken het je eenvoudig: voor het verbinden van onderdelen kies je er meestal voor om twee maten op voorraad te hebben :

20 gau : voor oorbellen en lichtgewicht elementen
18 gau : voor slotjes en hangertjes

Vergeet niet: hoe kleiner het getal van de wijdtemaat, hoe dikker de draad !

Laissez votre commentaire